luni, 8 octombrie 2012

" Iisus la apocalipsa "Subiectul prezentat in aceasta pictura este unul destul de vast. Deoarece fiecare om are o parere proprie despre acest subiect si fiecare are tendinta de a interpreta lucrurile in felul sau unic. De aici aparand si diverse discutii, teorii, cercetari in istoria lumii, etc. 
A fi sau a nu fi religios este o intrebare pe care veacuri au ridicat-o in fata omului, un ecou tulburator pe care mintea sa l-a starnit, l-a nascocit in adancurile cunoasterii si ale creatiei.
Revenind la lucrare, prima impresie care mi-a lasat-o chiar la prima vedere, a fost defapt o revolta impotriva divinitatii, a dumnezeirii. Desi, cu cat am incercat mai mult aa patrund in ea si sa mai extrag una-alta, am descoperit foarte multe mesaje care, cum s-ar spune, " explodeaza " din acea prima idee principala mentionata mai sus. 
Lupta intre bine si rau, revolta, felul in care ambele se varsa una in alta creaza un zbucium emotional asupra privitorului, facandu-l tot mai curios asupra oricarui detaliu nou observat din sirul de evenimente explus in lucrare.
Ce m-a facut sa recurg la acest cuvant si anume: revolta, a fost chiar Iisus tasnind dintr-o mare de flacari care par sa-l acapareze tot mai mult. Momentul surprins imi sugereaza acea secunda din lupta in care, daca as da un exemplu mai concret, ar fi ca eroul in acea secunda de slabiciune primeste deodeata un impuls in ultima clipa si reuseste sa devina, prin credina, mai puternic decat propriu-i dusman. Facand referire, in continuare, la acest moment, rosul adus in prim plan reprezinta, din punctul meu de vedere, apropierea fata de dusman. Ghichindu-i in acea secunda strategiile de atac si planurile, iar deformarea corpului, cu toate ca e slabit si in flacari, reuseste sa prinda, sau mai degraba, sa cuprinda cu propriile-i brate dusmanul cel mai de temut de pe campul de lupta. Iar fundalul fiind unul macabru in care ingerii ambelor parti incearca sa-si apere fiecare lumea si credinta. 
O imagine de razboi care, intr-un fel sau altul, ne face sa ne gandim si la lumea din ziua de azi care defapt e intr-un razboi continuu sugereaza faptul ca momentul suprins in lucrare nu e departe de a incepe. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu